2021. augusztus 17., kedd

Összefoglalás/ Vélemény

Ahogy látható összefoglalva a One Direction rajongók egy olyan közösségé szerveződtek akik képesek közösségként működni és egymásra családtagként tekinteni és ez az állítás tudományos szempontból is igazolható. 


A szakdolgozatom során a közösségi vonások és definiciók megközelítését alkalmaztam melynek során megpróbáltam a rajongásnak az pozitív oldalát megragadni, mivel úgy vélem saját tapasztalatom által is hogy igenis meglepően sok és jó hatása is lehet a rajongásnak. De azt fontos megjegyezni, hogy a túlzott rajongás esetén főként a negatív hatások jelennek meg és azok sarkalnak olyan deviáns viselkedési formákra amit a tudományos kutatások fő témamegközelítésként alkalmaznak. Azonban ahogy írtam ha megfelelő keretek között rajongunk akkor igen is gazdagíthatja az életünket és még önmagunk elfogadásában is nagy segítségünkre lehet. Az egyén az önreflexió terén nagy segítséget jelenthet véleményem szerint, ha egy olyan közösség tagjai tudunk lenni, akik hasonlóan gondolkodnak és elfogadnak minket olyannak amilyenek vagyunk, mert ennél nincs is jobb érzés mint egy olyan helyen lenni, ahol önmagad lehetsz. Ezért is fontosak ezek a rajongói közösségek, mert sok esetben főként a tinédzser korosztályban de akár később is egy kapaszkodót nyújthatnak, egyfajta "safe place"-t az ember számára. 

De éppen ezért fontos kiemelni,hogy mindenhol így a rajongói közösségekben is vannak toxikus, deviánsabb fanok vagy egész fanbasek, de ezekkel együtt kell élni. Hisz a mindennnapi életben az életközösségekben is voltak, vannak és lesznek is olyan emberek akik káros hatást gyakorolnak a közösségek életére és a rajongók által alkotott közösségek ugyanezen a minta alapján működnek. 

Nagyon érdekesnek tartottam és még szívesen tovább vizsgálnám a témát, mert a kutatás alapján nagyon sok új aspektus felmerült, tekintve hogy a fiúk solo munkákba kezdtek sokan voltak főleg Harry esetében akik őt kedveltél meg és váltak rajongóvá de mégis Directionerként azonosítják magukat és nem csak simán Harry fanjai. Így felmerül a kérdés ők valóban Directionerek, valóban a One direction fanbasebe tartoznak vagy miben másabbak azoknál a fanoknál akik valóban a 1D működése idején váltak rajongókká. Ahogy a Larry ship is külön kutatást érdemelne, mert ha egy ilyen pletyka képes ilyen sokáig fenmaradni az valóban csak pletyka? Hogy ezek a shipek vagy mostanában sokat hallani a toxikus Harry fanokról vajon milyen hatással vannak a fanközösségek egészére, illetve a külföldi és magyar közösségek közötti hasonlóságokat és különbségeket is érdemes lenne megfigyelni. Remélem életem során még lesz eséyem erre vagy olvasni valaki más munkáját ezzel kapcsolatban. 


Nagyon hálás vagyok minden egyes rajongónak aki kitöltötte a kérdőívem vagy részt vett az interjúkon, mert hatalmas segítség volt számomra. 

Sose gondoltam volna, hogy valaha a One Direction egy diplomához fog juttatni, de hát ez is megtörtént ( a rajongásnak még egy előnye XD).

Köszönöm ha elolvastad és ha esetleg további kérdésed lenne a komment szekcióban szívesen megválaszolom. 

Még egyszer köszönöm mindenkinek aki segítségemre volt a kutatás során és úgy az egész Directioner tábornak. 

Ugyanúgy ahogy a szakdolgozatomat ezt a bejegyzést és magát a blogot is ezzel a mondattal zárnám: 

One Dream One Band One Direction 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Összefoglalás/ Vélemény

Ahogy látható összefoglalva a One Direction rajongók egy olyan közösségé szerveződtek akik képesek közösségként működni és egymásra családta...