2021. augusztus 17., kedd

5. Rajongás általi közösségek fennmaradása ( "Szünet" és Zayn távozásának hatásai)

Azért választottam a One Direction rajongótáborát, hogy láthatóvá váljon, hogy az együttes inaktivitása mennyire befolyásolja a rajongótáborok fennmaradását.

Ezzel kapcsolatban egy érdekes dolog merült fel a kutatás során.


Az ábra alapján az látható, hogy voltak, akik a kezdetektől, tehát 2010 óta a rajongótábor tagjai. Ugyanakkor az is látható, hogy 2015 után, amióta az együttes nem aktív, szintén sokan kezdtek el rajongani, ami nagyrészt nyilvánvalóan az együttestagok szóló karrierjének köszönhető. De emellett azt le kell szögezni, hogy hiába sokan a szóló karrierjük alapján találtak a zenekarra, mégis Directionerként azonosítják magukat és nem csak az egy-egy tag körül kialakult rajongótábor tagjának. Egy másik meglepő eredményt a 2020-as év hozta. A COVID-19 vírus hatására az egész világon ellehetetlenültek a személyes találkozások és a valódi közösségi érintkezések. Ennek hatására az emberek elkezdtek a virtuális közösségek felé nyitni és ez a rajongótáboroknál is megmutatkozott. Ahogy  látszik a válaszadók 27%-a a 2020-as év során vált rajongóvá és az interjúk során az is kiderült, hogy az, aki rajongó volt, ebben az évben aktívabbá vált a közösségen belül és a mindennapi életében is jobban jelen lett a fandomban.

Ebből látható, hogy a rajongás nem egy időszakos dolog, mert vannak olyan rajongók, akik már 10 éve a rajongótábor részesei. 

Az emberek többsége rendszerint azt gondolja, hogy ez csak egy életszakasz, vagy csak pillanatnyi rajongás, és nem értik meg, hogy ez a banda az életem szerves részét képezi.

Az együttes életében két olyan dolog történt, ami befolyásoló tényező lehet a rajongótábor tartóságát tekintve. Az tényező, mikor az egyik tag Zayn Malik elhagyta a zenekart, a másik pedig a „szünet”, amiről a mai napig nem tértek vissza és nem is biztos, hogy valaha is vissza fognak térni.

Először a Zayn távozásával kapcsolatos adatokat ismertetem. A kérdőív kitöltők csupán 10%-át befolyásolta a rajongás terén Zayn távozása és csak olyan módon, hogy Zayn iránt éreztek csalódást, maga az együttes iránti rajongásuk és a fandomon belüli helyzetük nem változott.

A szünettel kapcsolatban sem születtek sokkal nagyobb eltérések: a válaszadók 15%-a volt az, akinek változott a rajongása azáltal, hogy a zenekar nem aktív már. A változás főleg a rajongás intenzitásán mutatkozik meg, a rajongótáboron belül is kevésbé aktívak, de ettől függetlenül szeretnek visszatérni a táborba bármikor, és nem mondták, hogy emiatt elhagyták volna teljesen a fandomot. 

Mivel nem aktívak, nem befolyásolják úgy a mindennapi életemet, mint azelőtt. Nem tudom várni az új albumot, kampányt, képeket, nincs motiválás részükről és legfőképp koncert. Így hamar elveszik az a nagy rajongás és kezdődik új érdeklődés más előadók iránt.

Ugyanakkor volt olyan is, aki a szünet hatására lett még jobban a közösség tagja, mert az, hogy nem aktív maga az együttes megnövelte a rajongótábor tagjainak a szerepét, akik segítenek fenntartani a rajongást.

Illetve egy másik kérdés, ami még a fennmaradást befolyásolja, hogy ha nem változott a rajongásuk, akkor mi az, ami segít számukra megtartani. 

Egyrészt a rajongók egyéni nosztalgiája segít megtartani, melynek során visszanézik a videókat, zenét hallgatnak.

Másrészt pedig maga a rajongó tábor. Az, hogy a tábor részesei és úgymond tartják egymásban a lelket segít nekik abban, hogy mind rajongónak, mind a fandom tagjaként meg tudjanak maradni. Ezt jól mutatja, az, hogy a válaszadók 72,7%-a szerint az együttes vissza fog térni a szünetről. 

Ugyanakkor sokan úgy vélekednek, hogy nincs is szükség ilyen dolgokra ahhoz, hogy megmaradjon a rajongás, mert az egy soha el nem múló érzés. 

A rajongás egy életig tart, ha tényleg szeretted az adott személyt/ személyeket. Lehet elhalványul, de sose tűnik el. Nem kell fenntartanom, hanem már hozzám tartozik, vagy hozzám nőtt, ha úgy tetszik.

Ebből látszik, hogy ha külső megítélés alapján nem is, de a rajongótáborokon belül tudják, hogy a rajongás nem egy fázis, hanem az egész életet végig tudja kísérni. 

Nem kell szégyellni, és ha egészséges keretek között tartja az ember az énképére is fejlesztő hatással lehet. Ezen rajongók életének szerves részét képezi a rajongás és hatással van rájuk, mert ezáltal nyitottabbak lettek a világra, sokaknak segített önmaguk elfogadásában is. 

Azt hogy mennyire fontos a rajongás a mindennapi élet során az egyik interjúalany fejtette ki: 

Kaptam olyan lehetőségeket az élettől, amit nem kaptam volna meg, ha nem ismerném valamilyen szinten a bandatagok/fiúk életét. 

Ezen eredmények által jól látható, hogy a rajongás a rajongók életében folytonosan jelen van és nem csak egy fázis, amit a kamaszkorral azonosítanak. Emiatt is vélem úgy, hogy a rajongótáborok alkalmasak arra, hogy közösségként tekintsünk rájuk, mert hatással vannak az egyénre és az egész életét végigkíséri.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Összefoglalás/ Vélemény

Ahogy látható összefoglalva a One Direction rajongók egy olyan közösségé szerveződtek akik képesek közösségként működni és egymásra családta...