2021. augusztus 16., hétfő

1. Mi volt a kutatás lényege? Kik vettek részt?

Ebben a bejegyzésben az fog szerepelni, hogy mit is kutattam pontosan, mert ez fontos lesz az adatok elemzése szempontjából. Illetve az, hogy a kérdőíven és az interjún hány ember vett részt és a demográfiai adataik.

Kutatásom alapja két nagy kérdéskört foglalt magában. Egyrészről a rajongást, abból is a sztárokért való rajongást vizsgáltam, olyan nézőpontból, hogy képes-e arra, hogy egy közösséget hozzon létre, illetve, hogy az egyéneket milyen tényezők motiválják arra, hogy a rajongótábor részeseivé váljanak.
Másrészről maga a rajongótáborok közösségi mechanizmusainak meglétét térképeztem fel, hogy láthatóvá váljon, hogy ezek a rajongótáborok alkalmasak-e arra, hogy valódi közösségként definiáljuk őket, illetve hogyan alakultak ki és milyen hatással vannak az egyénre és magára a társadalomra is.

A két kérdéskörre épülve négy kutatási kérdést fogalmaztam meg:
1. a rajongás elegendő-e egy közösség létrejöttéhez
2. hogyan működnek közösségként
3. a tagok hogyan vélekednek a csoportról
4. segítségére lehet-e egy közösségfejlesztőnek/közösségszervezőnek munkája során, ha tudja, hogy valamiért rajonganak az emberek.

Ezek alapján három állításom volt, amit szerettem volna bizonyítani az adatok alapján. 
1. A rajongás alkalmas arra, hogy működő és fejleszthető közösségek alakuljanak ki.
2. A rajongótáboroknál megtalálhatók mindazon jellemzők (kialakulás, mechanizmus, tagok kapcsolata stb.), ami egy általánosan és tudományosan is közösségként értelmezett közegben is fellelhetők.
3. A rajongótáborok, mint közösségek erősebb, intenzívebb identitással működnek, mint a klasszikus, tudományos értelemben vett közösségek.

A kérdőív során 260 One Direction rajongót kérdeztem meg, az együttesről, a rajongótábor jellemzőiről és magáról a rajongásról is. Az összes kitöltő közül 5 férfi és 255 nő nemű személy volt. A válaszadók nemi eloszlása jól tükrözi, miszerint a nők hajlamosabbak a rajongásra és látványosabban is rajonganak a férfiaknál. 

Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy nagymértékben meghatározhatja a rajongást a nemi eloszlás terén maga a rajongás tárgya. A kutatás szempontjából, mivel eleve egy fiú zenekar körül kialakult rajongótábor a vizsgált populáció, ezért várható volt, hogy a résztvevők tekintetében a nők lesznek többen. 

A rajongást általában a kamaszkorral azonosítják, ezért a rajongótáborok életkori eloszlását a tizenéves kategóriában határozzák meg, egy olyan dologként, ami csak ideiglenesen van jelen az egyén életében és egyszerűen csak kinövi az ember ezt a korszakot. 


A kutatásban résztvevők életkori eloszlása azonban túlmutat a tinédzser kategórián. A legfiatalabb válaszadó 12, míg a legidősebb 65 éves volt. Fontos kiemelni, hogy mivel maga az együttes is csak 10 éve létezik, így nem állítható, hogy valaki csak a kamaszkorban válhat rajongóvá, és ez esetlegesen tovább kíséri az élete során, hisz a 36 és 65 év közötti válaszadók már akkor se tartoztak bele a tinédzser korosztályba.
Az is látható, hogy valóban a 13-16 év közöttiek vannak a legtöbben a rajongótábor esetén, így elmondható, hogy a kamaszkorra a legjellemzőbb a rajongás és a rajongótáborokban való részvétel, ugyanakkor látható, hogy nem lehet általánosan kijelenteni, hogy csak ebben a korosztályban van jelen a rajongás.

A kutatás során a kérdőív által szerzett információk kiegészítéséhez, illetve mélyebb megismeréséhez 6 interjút készítettem. A válaszadók közül mindannyian nő neműek voltak és életkoruk 15 és 47 év között helyezkedett el, ami igazolja a korábban a kérdőív során felmerült megállapításokat, miszerint a nőkre jellemzőbb a rajongás, valamint, hogy az életkori megoszlás tág kategóriát foglal magába. 
Ugyanakkor ez azt is jól mutatja, hogy a férfiak nem merik vállalni a rajongást és nem is olyan intenzív rajongásuk, mert még írásban, anonim módon, ha kis létszámban is, de jelen voltak, viszont a szóbeli, mélyebb betekintést lehetővé tevő beszélgetésben már nem szívesen vettek részt.
Ez azonban inkább abból adódhat, amit korábban is említettem, hogy a vizsgált együttes általában a lányokat vonzza.

Ez a rész tehát bemutatja, hogy kik is válaszoltak és, hogy kik válaszai alapján tudtam levonni következtetéseket. 

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Összefoglalás/ Vélemény

Ahogy látható összefoglalva a One Direction rajongók egy olyan közösségé szerveződtek akik képesek közösségként működni és egymásra családta...